Italiaanse truffel

Hoe verschilt de zwarte truffel uit de Himalaya van de Italiaanse truffel

51SBibjDCpL. voor Christus

Beschrijving/Smaak
Aziatische zwarte truffels variëren in grootte en vorm, afhankelijk van de groeiomstandigheden, maar zijn over het algemeen klein, met een gemiddelde diameter van 2 tot 5 centimeter, en hebben een scheef, scheef, bolvormig uiterlijk. Zwartbruine paddenstoelen zijn meestal gevormd uit stenen in de grond en hebben een ruw oppervlak, bedekt met vele kleine oneffenheden, oneffenheden en spleten. Onder de ruwe buitenkant is het vruchtvlees sponsachtig, zwart en taai, gemarmerd met dunne, dunne witte aderen. Aziatische zwarte truffels hebben een meer elastische textuur dan Europese zwarte truffels en een iets donkerdere kleuring, met minder nerven. Aziatische zwarte truffels hebben een zwak muskusachtig aroma en het vruchtvlees heeft een milde, aardse, houtachtige smaak.

Seizoenen/Beschikbaarheid
Aziatische zwarte truffels zijn verkrijgbaar van de late herfst tot het vroege voorjaar.

Actuele feiten
Aziatische zwarte truffels maken deel uit van het geslacht Tuber en zijn ook bekend als Chinese zwarte truffels, Himalaya zwarte truffels en Aziatische zwarte wintertruffels, behorend tot de Tuberaceae-familie. Er zijn veel verschillende soorten truffels gevonden binnen het geslacht Tuber, en de naam Aziatische zwarte truffel is een algemene descriptor die wordt gebruikt om sommige van deze knolsoorten te beschrijven die in Azië zijn geoogst. Tuber indicum is de meest voorkomende soort Aziatische zwarte truffel, gedocumenteerd sinds de jaren tachtig, maar toen wetenschappers de moleculaire structuren van de paddenstoel begonnen te bestuderen, ontdekten ze dat er andere nauw verwante soorten waren, waaronder Tuber himalayense en Tuber sinensis. Aziatische zwarte truffels groeien al duizenden jaren op natuurlijke wijze, maar truffels werden pas gezien als handelsartikel in de jaren 80. Gedurende deze tijd had de Europese truffelindustrie moeite om de vraag bij te houden, en Chinese bedrijven begonnen Aziatische zwarte truffels te exporteren naar Europa als vervanging voor Europese zwarte wintertruffels. Al snel volgde er een truffelboom in heel Azië, vooral in China, en kleine truffels werden snel naar Europa verscheept, waardoor het voor Europese regeringen moeilijk werd om truffels te reguleren. Door een gebrek aan regelgeving zijn sommige bedrijven begonnen met de verkoop van Aziatische zwarte truffels onder de zeldzame Europese Perigord-truffelnaam tegen hoge prijzen, wat tot wijdverbreide controverse leidde onder truffeljagers in heel Europa. Aziatische zwarte truffels lijken qua uiterlijk opvallend veel op de beroemde Europese zwarte truffels, maar missen de karakteristieke geur en smaak. Vervalsers mengen Aziatische zwarte truffels met echte Perigord-truffels om het gebrek aan geur te compenseren, waardoor de Aziatische zwarte truffels de kenmerkende geur kunnen absorberen, waardoor de truffels bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn. Tegenwoordig is er nog steeds een verhitte discussie over de kwaliteit van Aziatische zwarte truffels in vergelijking met Europese truffels, en truffels moeten worden gekocht via gerenommeerde bronnen.

Voedingswaarde
Aziatische zwarte truffels leveren vitamine C om het immuunsysteem te versterken, de collageenproductie te verhogen en ontstekingen te verminderen. Truffels zijn ook een bron van antioxidanten om het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen en bevatten kleine hoeveelheden zink, ijzer, magnesium, calcium, vezels, mangaan en fosfor. In de traditionele Chinese geneeskunde worden zwarte truffels medicinaal gebruikt om de eetlust te herstellen, organen te verjongen en te ontgiften en het lichaam in balans te brengen.

Toepassingen
Aziatische zwarte truffels kunnen het beste spaarzaam worden gebruikt in rauwe of licht verwarmde toepassingen, meestal geschoren, geraspt, in vlokken of in dunne plakjes gesneden. De milde, muskusachtige, aardse smaak van truffels vormt een aanvulling op gerechten met rijke, vette elementen, sauzen op basis van wijn of room, oliën en neutrale ingrediënten zoals aardappelen, rijst en pasta. Truffels moeten voor gebruik worden schoongemaakt en het wordt aanbevolen om het oppervlak te borstelen of te schrobben in plaats van onder water te spoelen, omdat vocht de schimmel zal doen rotten. Eenmaal schoongemaakt, kunnen de Aziatische zwarte truffels vers worden gehakt als laatste kruiderij op pasta, geroosterd vlees, risotto's, soepen en eieren. In China worden Aziatische zwarte truffels steeds populairder onder de hogere klasse, en truffels worden verwerkt in sushi, soepen, worstjes en truffelknoedels. Chef-koks verwerken ook Aziatische zwarte truffels in koekjes, likeuren en mooncakes. Over de hele wereld worden Aziatische zwarte truffels verwerkt tot boter, doordrenkt met olie en honing, of geraspt tot sauzen. Aziatische zwarte truffels passen goed bij vlees zoals lamsvlees, gevogelte, wild en rundvlees, zeevruchten, foie gras, kazen zoals geit, Parmezaanse kaas, fontina, chevre en gouda, en kruiden zoals dragon, basilicum en rucola. Verse Aziatische zwarte truffels zijn tot een week houdbaar als ze in keukenpapier of een vochtabsorberende doek worden gewikkeld en in een afgesloten bakje in de vershoudlade van de koelkast worden bewaard. Het is belangrijk op te merken dat de truffel droog moet blijven voor de beste kwaliteit en smaak. Als u het langer dan een paar dagen bewaart, vervangt u de papieren handdoeken regelmatig om vochtophoping te voorkomen, aangezien de schimmel tijdens opslag van nature vocht zal afgeven. Aziatische zwarte truffels kunnen ook in folie worden gewikkeld, in een diepvrieszak worden gedaan en 1-3 maanden worden ingevroren.

Etnische/culturele informatie
Aziatische zwarte truffels worden voornamelijk geoogst in de Chinese provincie Yunnan. Historisch gezien werden de kleine zwarte truffels niet gegeten door lokale dorpelingen en werden ze aan varkens gegeven als veevoer. Begin jaren negentig arriveerden truffelbedrijven in Yunnan en begonnen Aziatische zwarte truffels in te kopen voor export naar Europa om te concurreren met de snelgroeiende Perigord-truffelmarkt. Toen de vraag naar truffels toenam, begonnen boeren in Yunnan snel truffels te oogsten uit de omliggende bossen. Aziatische zwarte truffels groeien van nature aan de voet van bomen en de originele truffeloogsten waren overvloedig in Yunnan, waardoor een snelle en efficiënte bron van inkomsten voor gezinnen ontstond. Boeren in Yunnan merkten op dat het oogsten van truffels hun jaarinkomen heeft verdubbeld en dat het proces weinig tot geen kosten vooraf vereist, aangezien truffels op natuurlijke wijze groeien zonder menselijke hulp. Ondanks de welvarende zaken voor de dorpelingen, is een groot deel van de truffeloogst in China, in tegenstelling tot Europa waar het plukken van truffels strikt gereguleerd is, ongereguleerd, wat resulteert in wijdverbreide overoogst. Chinese truffeljagers gebruiken getande harken en schoffels om ongeveer dertig centimeter in de aarde rond de voet van de bomen te graven om de truffels te ontdekken. Dit proces verstoort de samenstelling van de grond rond de bomen en stelt de boomwortels bloot aan lucht, wat de symbiotische verbinding tussen de schimmels en de boom kan beschadigen. Zonder deze verbinding zullen er geen nieuwe truffels meer groeien voor toekomstige oogsten. Deskundigen vrezen dat China's overoogst van Aziatische zwarte truffels het land in de toekomst op een mislukking zet, aangezien veel bossen die ooit truffels bevatten nu onvruchtbaar zijn en geen paddenstoelen meer produceren als gevolg van vernietiging van leefgebieden. Veel Aziatische zwarte truffels worden ook geoogst op staatsland, waardoor jagers de truffels door elkaar moeten gooien en oogsten voordat andere jagers de truffels kunnen pakken. Dit heeft geleid tot een toestroom van onrijpe truffels die worden verkocht op markten met minder smaak en taaie textuur.

Aardrijkskunde/Geschiedenis
Aziatische zwarte truffels groeien al sinds de oudheid op natuurlijke wijze in de buurt van en onder dennen en andere coniferen in heel Azië. Wintertruffels zijn te vinden in regio's van India, Nepal, Tibet, Bhutan, China en Japan, en truffels beginnen over het algemeen met vruchten als de waardplanten minstens tien jaar oud zijn. Aziatische zwarte truffels werden pas begin jaren negentig op grote schaal geoogst, toen boeren de truffels naar Europa begonnen te exporteren. Sinds de jaren negentig is de oogst van Aziatische zwarte truffels blijven groeien, waardoor het aantal truffeljagers in heel Azië toenam. In China worden Aziatische zwarte truffels voornamelijk geoogst uit de provincies Sichuan en Yunnan, waarbij Yunnan meer dan zeventig procent van de zwarte truffels produceert die in binnen- en buitenland worden verkocht. Aziatische zwarte truffels worden ook in kleinere hoeveelheden aangetroffen in de provincies Liaoning, Hebei en Heilongjiang, en geselecteerde boerderijen proberen Aziatische zwarte truffels te verbouwen voor commercieel gebruik. Tegenwoordig worden Aziatische zwarte truffels internationaal verscheept naar Europa en Noord-Amerika. De truffels worden ook landelijk gebruikt en worden meestal verscheept naar high-end restaurants in grotere steden, waaronder Guangzhou en Shanghai.

Gelijkwaardige producten