Durian Truffleat

Waarom vinden durian het leuk? Durian Truffelchips

Smaak
I Monthon doeriang zijn grote vruchten, gemiddeld 3 tot 5 kilogram, en hebben over het algemeen een ovale tot cilindrische, taps toelopende vorm, soms met onregelmatige bultjes, waardoor een hartachtig uiterlijk ontstaat. Het oppervlak van de vrucht is bedekt met dichte, puntige driehoekige stekels en de kleur varieert van lichtgroen tot lichtbruin tot goudbruin. Onder het stekelige oppervlak bevindt zich een wit, sponsachtig interieur met meerdere kamers die lobben vlees omsluiten. Elke lob van het vruchtvlees heeft een halfhard oppervlak, waardoor een dikke, romige, boterachtige binnenkant met kleine, harde zaden zichtbaar wordt. Monthong-doerians hebben een mild aroma in vergelijking met andere soorten durian en een rijk, zoet, warm en complex aroma dat wordt beschreven als een mix van tonen van vanille, karamel, peper en zwavel.

De stagioni
I durian Monthong is beschikbaar tijdens het hete seizoen van Thailand, met een piekoogst tussen april en augustus.

Actuele feiten
Monthong durian, botanisch geclassificeerd als Durio zibethinus, is een grote Thaise variëteit die behoort tot de Malvaceae-familie. Thailand is een belangrijke producent en exporteur van durian, en er zijn meer dan 234 cultivars in het land, met slechts een paar variëteiten die voor commercieel gebruik worden gekweekt. Monthong durian is goed voor meer dan de helft van de totale durianproductie in Thailand en is ook de meest geëxporteerde cultivar, aangezien het fruit ongeveer twintig dagen kan worden bewaard zonder te bederven. De naam Monthong vertaalt zich vanuit het Thais naar 'gouden kussen', een weerspiegeling van het dikke, zachte vruchtvlees van de variëteit, en in het seizoen wordt de cultivar overal gevonden via straatverkopers, lokale markten en vrachtwagens die kriskras door buurten rijden om het fruit te verkopen. op de megafoons. Thaise durian wordt traditioneel geoogst voordat ze volledig rijp zijn, een proces waarvan wordt aangenomen dat het de houdbaarheid van het fruit verlengt, en deze methode ontwikkelt ook een stevige maar zachte textuur in het fruit met een milde, zoete smaak. Tegenwoordig is er hevige concurrentie tussen Thailand en Maleisië voor de productie van durian, en Monthong durian is de kenmerkende variëteit die wordt verhandeld en geëxporteerd vanuit Thailand naar naburige markten.

Voedingswaarde
Monthong-doerians zijn een uitstekende bron van vitamine C, een antioxidant die het immuunsysteem versterkt, de collageenproductie verhoogt en ontstekingen vermindert. Vruchten zijn ook een goede bron van kalium om het vochtgehalte in het lichaam in evenwicht te houden, magnesium om de bloeddruk te reguleren, vezels om het spijsverteringskanaal te stimuleren, mangaan om de eiwitvertering te bevorderen en bevatten lagere hoeveelheden fosfor, ijzer, koper en zink. .

Toepassingen
Monthong durian kan in meerdere stadia van rijpheid worden gebruikt voor zowel rauwe als gekookte bereidingen, inclusief frituren en koken. Als het jong is, heeft het vruchtvlees een dikke, stevige textuur en wordt het meestal gesneden en gebakken als frites, gehakt en gemengd in curries, of in dunne plakjes gesneden en gemengd in verse salades. In Thailand worden Monthong-doerians verwerkt in massaman-curry om rijke, umami-smaken toe te voegen, en worden ze soms ook bereid als som tom, een rauwe, knapperige salade gemaakt met kruiden, vissaus en onrijp fruit. Terwijl Monthong durian rijpt, wordt het vruchtvlees meestal gewoon gegeten, uit de weg, gepureerd in saladedressings of gemengd in pasta's, en gebruikt als topping in ijs, fruitbroodjes en gebak. De pulp kan ook worden gemengd met plakkerige rijst, gemengd met koffie of gekookt met siroop om een ​​zoet dessert te creëren. Monthong durian past goed bij tropisch fruit, waaronder mangosteen, ramboetan, slangenfruit, mango en kokosnoot, smaken zoals knoflook, sjalotten, citroengras en laos, chocolade, vanille en kruiden zoals koriander, komijn, munt en currypoeder. De hele, ongesneden Monthong durian kan een paar dagen op kamertemperatuur worden bewaard, maar de tijdsduur hangt sterk af van de rijpheid van het fruit op het moment van oogsten. Eenmaal rijp, moeten de vruchten onmiddellijk worden gegeten voor de beste smaak en textuur. Stukjes vlees kunnen 2-5 dagen in een luchtdichte verpakking worden bewaard. Monthong durian kan ook worden ingevroren en geëxporteerd naar markten over de hele wereld.

Etnische/culturele informatie
Monthong-doerians zijn een van de belangrijkste variëteiten van durian het bijwonen van het Chanthaburi Fruit Festival in de provincie Chanthaburi in Zuidoost-Thailand. Chanthaburi staat bekend als de "tropische fruitschaal" van Thailand en het jaarlijkse tiendaagse festival in mei richt zich op de lokale gewassen die in de regio worden verbouwd, waaronder doerian. Tijdens het festival worden Monthong-doerian in grote stapels op tafels uitgestald, in hun geheel of voorgesneden verkocht en zelfs een korte tijd van de dag gratis geproefd, zodat bezoekers de verschillende variëteiten kunnen proeven. Doerians worden tijdens het festival ook in gekookte bereidingen verkocht, waaronder chips, curries, snoepjes, drankjes en desserts. Naast durian staat het fruitfestival nationaal bekend om zijn handgemaakte houten meubels, handgemaakte producten en ander lokaal tropisch fruit zoals mangosteen en slangenfruit. Deze lokale vruchten worden gecombineerd met doerian om grote praalwagens en sculpturen te versieren als kunsttentoonstelling van het festival. Een van de meest populaire evenementen van het festival is een speed-eating-wedstrijd, waarbij deelnemers strijden om het meeste fruit in de kortst mogelijke tijd te eten en een geldprijs te winnen. Aardrijkskunde
Durians worden verondersteld inheems te zijn in de regio's Sumatra, het schiereiland Maleisië en Borneo en zijn sinds de oudheid in het wild gegroeid. De vruchten werden in vroege tijden verspreid over Zuidoost-Azië en werden geplant in regio's van Thailand. Durian-teelt bleef eeuwenlang relatief laaggelegen in Thailand tot het begin van de XNUMXe eeuw, toen een toestroom van Chinese immigranten durian begon te verbouwen voor commercieel gebruik. Chinese immigranten hoefden niet aan jaarlijkse projecten voor de koning van Thailand te werken, zoals inheemse Thaise inwoners verplicht waren, waardoor de immigranten grote doerian-boerderijen konden bouwen en ontwikkelen. Tegen het einde van de XNUMXe eeuw waren er in Thailand veel nieuwe durian-variëteiten gemaakt voor grootschalige commerciële teelt. In het midden van de XNUMXe eeuw bood de Thaise regering landstimulansen aan voor boeren om de rivieroevers van Bangkok te verlaten voor afgelegen landbouwprovincies zoals Chanthaburi om de doerian-teelt uit te breiden, wat uiteindelijk leidde tot de productielocaties die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt. De geschiedenis van Monthong-doerians is grotendeels onbekend, met experts die de variëteit terugvoeren tot Thailand aan het einde van de XNUMXe eeuw. Tegenwoordig is de durian van Monthong goed voor de meerderheid van de durian die in Thailand wordt geproduceerd en wordt deze verbouwd in de provincies Rayong, Chumpon en Chantaburi. Monthong durian wordt ook vers en diepgevroren over de hele wereld geëxporteerd.

Gelijkwaardige producten