030C0B88 A861 427B 9003 A09746B858D6 1 105 c

Kaviaar verdeeld per soort.

Kaviaar wordt geproduceerd uit de eieren van verschillende steursoorten, en sommige hiervan worden als bijzonder waardevol beschouwd. Hier is een overzicht van de belangrijkste soorten steur waaruit kaviaar wordt verkregen en de meest populaire:

  1. Beluga-steur (Huso huso): Produceert de beroemdste en duurste kaviaar, bekend om zijn grote granen en delicate smaak. Beluga-kaviaar staat bekend om zijn boterachtige textuur en licht nootachtige smaak.
  2. Osetra-steur (Acipenser gueldenstaedtii): Osetra-kaviaar varieert in kleur van goudbruin tot bijna zwart. Het staat bekend om zijn rijke, licht nootachtige smaak en de stevige textuur van de bonen.
  3. Sevruga-steur (Acipenser stellatus): Sevruga-kaviaar staat bekend om zijn kleine korrels en intense smaak. Het is minder duur dan Beluga en Osetra, maar staat nog steeds hoog aangeschreven onder kenners.
  4. Siberische steur (Acipenser baerii): Deze kleinere soort produceert een kaviaar met middelgrote korrels en een delicate smaak, die vaak wordt beschouwd als een geldig alternatief voor Osetra-kaviaar.
  5. Kaluga-steur (Huso dauricus): Deze soort, ook bekend als “Siberische Beluga”, produceert een kaviaar die lijkt op Beluga, zeer gewaardeerd om zijn kwaliteit en smaak.
  6. Stersteur (Acipenser stellatus): Produceert kaviaar met kleinere granen en een sterkere smaak dan andere soorten.

Hiervan wordt Beluga-kaviaar algemeen als de meest waardevolle beschouwd, gevolgd door Osetra en Sevruga. De voorkeur voor een bepaalde soort kaviaar kan echter variëren op basis van persoonlijke smaak en de eigenaardigheden van elk type. Het is ook belangrijk op te merken dat als gevolg van overbevissing en natuurbehoudsproblemen sommige steursoorten nu beschermd zijn en dat hun kaviaar nog zeldzamer en duurder is geworden.

Gelijkwaardige producten